Nederlandse Rhododendron vereniging
Dutch chapter of the American Rhododendron Society
Seeds exchange 03-11-2012

Seeds exchange

Eenmaal begonnen met het zaaien van Rhododendrons, is de kans groot om hieraan verslaafd te raken. Het is veel spannender en meestal ook nog makkelijker om Rhododendrons te kweken door zaad, dan de andere vermeerderingsmethoden. Kunstmatige bestuiving, fotografie Theo Leijdens.Voor de identieke vermeerdering van benoemde cultivars is er natuurlijk geen ander alternatief dan te stekken of te enten, maar voor het vermeerderen van wildsoorten (species) kun je ook zaaien en voor het maken van nieuwe unieke kruisingen (hybriden) moet je zaaien. Bij stekken en enten weet je van tevoren wat je terugkrijgt, namelijk een nauwgezette kopie van de moederplant. Maar bij zaaien blijft het resultaat eigenlijk altijd een verrassing.

Er zijn verschillende manieren om aan zaad te komen:

Instanties welke Rhododendronzaad leveren

ARS Seed Exchange

Als je lid ben van de ARS kun je, vanaf half februari, voor een redelijke prijs in het wild verzameld of zorgvuldig door leden in hun tuin gemaakt species zaad kopen maar ook heel wat interessant hybriden zaad wordt te koop aangeboden. Ook wie geen lid is van de ARS kunnen hier zaad bestellen, echter pas na 1 mei.
ARS Seed Exchange 

The Rhododendron, Camellia & Magnolia Group of the Royal Horticultural Society

Om bij deze organisatie zaad te kunnen bestellen, moet je lid wezen. Wat hier te koop wordt aangeboden is in het wild verzameld of door specialisten gekweekt. Ook niet rhododendronzaad wordt te koop aangeboden. Een interessante mogelijkheid voor verzamelaars van bijzondere soorten.
Bestellen bij de Engelsen

Société Bretonne du Rhododendron 

De fransen bieden als eerste in het nieuwe jaar zaad aan via hun vereniging. Vanaf 1 januari kan iedereen een bestelling plaatsen, echter de keuze mogelijkheden zijn beperkt. Met de komst van Euro kan op zeer eenvoudige wijze worden betaald, door de coupures per post te verzenden.
Bestellen bij de Fransen 

Een paar termen die in zaadlijsten voorkomen: