Excursie ARS van 7 t/m 12 mei 2018

Op 7 mei arriveerden 41 leden vanuit onder andere Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De jaarlijkse ARS-conventie die over het algemeen op het Amerikaanse continent gehouden wordt, werd dit keer in Duitsland gehouden met een 'voorafje' in Nederland. 's Avonds zijn we met de hele groep uiteten geweest en dinsdag 8 mei begon de tour. Op maandag was het allemaal nog even wennen en veel mensen hadden jetlag.  Uiteindelijk ben ik 's middags met 3 mensen uit de groep (Dave en Leslie Nanney en Bill Heller) naar het Amstelpark gegaan. Zie foto hiernaast.

Het eten maandagavond ging, wonder boven wonder, redelijk goed. De Traverse House was een 'bar en grill' en ik was even bang dat er voor de mensen met dieetwensen wat problemen zouden zijn. Maar de organisatie was top, de eigenaar was de vriendelijkheid zelve, en alleen de bus had die avond problemen met het vinden van het restaurant. Toen iedereen een paar borrels ophad, kwamen de tongen los en waren de meeste 'pijnlijke stiltes' wel voorbij.

Henk hield vlak voor het eten nog een praatje, zie foto.

'Herding cats'

In het begin van onze trip hadden nog veel mensen last van jetlag, er waren toch nog wel wat mensen die slecht ter been waren en was er nog geen duidelijk overzicht. Gevolg? Mensen kwamen veel te laat bij de bus aan, waren tijdens de wandelingen vaak ineens verdwenen, en Rinus kwam standaard bij de telling in de bus 1 of 2 mensen te kort. Zowel maandagavond als dinsdag was de frustratie geregeld op mijn

gezicht te zien schijnbaar dat een van de ARS leden op een gegeven moment zei: 'It must feel like you're herding cats, right?' Ik heb daar hartelijk om kunnen lachen want die omschrijving was echt precies goed; het gevoel te hebben dat je geen schapen maar katten aan het hoeden bent! 

Zo was ik de wanhoop nabij toen de groep waarin ik meeliep op de Zaanse Schans de kaasmakerij in ging. In eerste instantie stond de groep aardig bij elkaar naar de presentatie te luisteren maar daarna werden de mensen uitgenodigd om de aanliggende kaaswinkel te bezoeken. Vanwege het mooie weer was het enorm druk dus waar onze groep van 20 mensen de kaaswinkel in gingen, kwamen er uiteindelijk maar 6 uit. Ik geloof dat ik wel 10 keer de kaaswinkel in en uit ben gegaan! En als ik weer wat mensen binnen vond en ze verzocht naar buiten te gaan, was ik buiten weer mensen kwijt die het lange wachten in de zon niet fijn vonden en schaduw zochten of een stukje verder waren gaan zitten.

WILMA!!!

Tja, die uitdrukking (van de Flintstones, mocht men de referentie hebben gemist) schoot mij die week geregeld door mijn hoofd. Ik spreek dan van onze chauffeur (of zeg je nog steeds chauffeuse?). Wilma was echt een rots in de branding! Rinus voerde aan, ik liep meestal de mensen achteraan te verzoeken door te lopen en Wilma? Die zorgde dat de lunch niet te laat kwam, deed verzoekjes aan mensen bij de bediening, regelde in Hoofddorp een shuttle voor mensen die slecht ter been waren en zorgde eigenlijk dat de belangrijke dingen niet van de kar af vielen. Waar Rinus zich met de mensen bezig hield, ik de boel probeerde bij elkaar te houden, was Wilma de diamant die niet liep te stressen als ze een bak van een bus moest keren in een kleine straat en helemaal niet

door had dat het applaus wat ze daarvoor kreeg na gekeerd te hebben, enkel en alleen voor haar was!  Zonder Wilma hadden we het niet gered! 

Wat men leuk vond...

En als ik dan zo terug kijk op de hele week, dat denk ik wel te kunnen gokken wat mensen leuk hebben gevonden...

De Keukenhof, natuurlijk. Men was diep onder de indruk, ondanks dat er toch al wel aardig wat was uitgebloeid.

Esveld. Voor iedereen die wel eens bij Esveld geweest is, is bekend dat Esveld allerlei bakken heeft staan met planten erin. Het leken net magneten waar bijna iedereen uit de bus meteen op af schoot om te kijken wat er hier al niet verkocht werd, groeide, bloeide...En dan de verschillende discussies tussen Amerikanen, Canadezen, Australiers en Nieuw-Zeelanders;' Oh, die heb ik ook in mijn tuin!' 'Nee, die doet het bij ons niet hoor...te droog, te warm, te nat, te koud...'

Onderstaand: Cor (niet in beeld) legt uit. Rechts, Arjan legt uit.

Von Gimborn  Bij Von Gimborn was ik al snel een heleboel mensen kwijt. En de groep waarin ik meeliep, samen met Theo Damen als gids, waren zeer geanimeerd aan het praten. Theo kon ook goed vertellen wat er allemaal stond, wat er gaande is op von Gimborn...er zou bijna hebben willen zeggen dat er te weinig tijd was. Dat arboretum werd zeer gewaardeerd! Eleanor (links onder) vond het prachtig om te gaan zitten en naar de vogels te luisteren. Bill (rechts) kon melden dat hij al aan de 2700 foto's zat! (Fotograferen was ook een van de belangrijkste redenen dat we mensen kwijt waren).

De tuin Lou Traas  De enige tuin waarbij we in het begin een drup regen hadden maar men was laaiend enthousiast! Een van de twee tuinen die ik zelf nog nooit gezien had en waarvan ik moet zeggen dat ik de ARS groep gelijk moet geven..absoluut een bezoekje waard!

Alles is mooi  Ik geloof wel dat men eigenlijk alles wel leuk vond om te zien; de Zaanse Schans was misschien niet helemaal waar men op gehoopt had..het zijn tenslotte plantenliefhebbers maar ik heb niemand horen klagen. Niet openlijk maar ook niet als men dacht dat je het niet hoorde. De Utrechtse hofjes vonden ze fascinerend als ging onze groep niet zo snel omdat we wat mensen slecht ter been in de groep hadden...Van Belmonte heb ik niets dan goeds gehoord. Bij Appeltern liep een van de ARS leden te 'klagen' dat ze zo jaloers was dat dit allemaal zo bij elkaar gezet was...Op de hele week veel positieve reacties gehad!

Het afscheidsdiner. Ja, dat was toch wel een mooie afronding van het geheel. Erg gezellige avond en leuk dat ook van onze vereniging een aantal mensen waren gekomen!

Rinus, Kenn, ik en Wilma

Als laatste...  Rinus zei achteraf: 'Zes maanden geleden dacht ik 'Waar zijn we aan begonnen!' en ik zag er als een berg tegenop. Maar nu het erop zit, ben ik zo blij dat we het gedaan hebben en heb ik er erg van genoten!' En daar ben ik het volmondig mee eens!

Petra

 Nederlandse Rhododendron vereniging

Dutch chapter of the ARS