duno-header.jpg
Landgoed Duno

Het zijn twee woorden die je niet veel bij elkaar vindt maar waar Landgoed Duno om bekend staat is 'cement-rustiek'. Het voormalige park had een landhuis dat vanaf 1932 als hotel diende en in het park zelf zijn rots-partijen aangelegd uit cement. Er is ook een heuse 'folly'; een object dat nergens toe dient. Maar waar landgoed Duno werkelijk om bekend zou moeten staan in de Azalealaan...

Wie van azalea's houdt, moet hier werkelijk eens een kijkje gaan nemen. Het park is heden ten dagen onder beheer van het Gelders Landschap maar was ooit een buitenplaats en begin van de 19e eeuw werd er een landhuis geplaatst met de Azalealaan als oprijlaan. Na meerdere keren van eigenaar te zijn verwisseld, kwam het in 1932 in eigendom van Het Gelders Landschap. In de 2e wereldoorlog is het landhuis, vermoedelijk door artillerievuur, verwoest. De restanten (het toegangshek, de theekoepel en natuurlijk de azalealaan) zijn nog wel zichtbaar in dit landschap.   

Enkele weken in mei staan de veelal oude azaleaplanten in al hun pracht en praal te bloeien. Het zijn veelal Harde Gente azaleas, en ze geuren er lustig op los. 

Het adres van Duno is Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth. Duno heeft geen eigen website maar via het Geldersch Landschap kunt u meer informatie vinden.

Een van de azaleas aan de kant van de Azalealaan bij Duno

 Nederlandse Rhododendron vereniging

Dutch chapter of the ARS