Excursie 27 mei naar Kleve en Kranenburg (DE)

In het midden van de 18e eeuw werd het park door de ontdekking van een gezondheidsbron tot kuurpark verheven. Tijdens de Franse tijd werden gedeelten van de tuin vernield, ze werden vanaf 1821 tijdens de Pruissische heerschappij weer opnieuw aangelegd en kregen het karakter van een Engelse landschapstuin die thans een oppervlakte heeft van 5,6 hectare en word doorsneden door bochtige paden, watergangen en enkele vijvers. De hier aanwezige rododendrons zijn veelal de oude klassieke soorten.

Forstgarten, Kleve
Springerberggarten, Kleve

De aan de Forstgarten grenzende Springenberggarten is veel ouder en van een totaal andere structuur en ontwerp. In 1648 was het gebied van het voormalige hertogdom Kleef in handen van de keurvorst van Brandenburg, de stadhouder in zijn diensten, Johan  Maurits van Nassau-Siegen, vatte het plan, zijn residentiestad Kleef en haar omgeving in een weergaloos parklandschap te herscheppen en gaf Jacob van Campen de opdracht tot de uitvoering van dit plan. Een deel van dit ontwerp is de Springenberggarten, een amfitheater, dat net zoals een theater uit de antieke oudheid, halfronde terrassen vormt in de helling van de Springenberg en aan beide kanten ingelijst is door dicht bos.

Kalmiatuin, Kranenburg

De tuin van Dr. K.-H. Hübbers is de creatie van een bevlogen natuurliefhebber, plantenverzamelaar en kruiser van de taxa camellia, rhododendron en kalmia. Zijn  tuin is dan ook vooral gevuld met veel van zijn eigen kruisingen, maar men kan hier ook vele andere botanische rariteiten aan bomen en heesters bewonderen zoals o.a. een Quercus petrea. Dr. Hübbers heeft vele tientallen officieel geregi-streerde rododendrons en een klein aantal camellia’s op zijn naam staan. De laatste drie decennia heeft hij zich voornamelijk gestort op het kruisen van kalmia's en dit is niet zonder succes geweest, gezien de meer dan veertig  soorten die hij heeft weten te selecteren. Hij is daarmee een echte wereldkampioen kalmia-kruisen! Veel van deze soorten zorgen eind mei / begin juni voor een prachtige bloei in zijn tuin.

Agenda

Wasserburgallee,  47533 Kleve (D)

09:45 - 10:00 Samenkomst bij Forstgarten in Kleve

10:00 - 12:00 Bezoek en rondleiding bij Forstgarten en Sternberggarten

Van Kleve naar Kranenburg

12:00 - 12:30 - Rit van Kleve naar Kanenburg (10 km)

Lunch bij Nimweger Tor

12:30 - 13:45 - Lunch bij Nimburger Tor in Kranenburg

http://nimweger-tor.de

Klever Strasse 49, 47556 Kranenburg (D)

14:00 - 16:30 Bezoek met rondleiding door de tuin van Herr Hübbers

Please reload

Instructies

Let op, deze excursie valt op zondag.

De rondleiding door de Forstgarten zal plaats vinden in samenwerking met de Deutsche Dendrologische Gesellschaft en zal worden geleid door de Heer Ehlerht.

Dr. Hübbers heeft geen plantenverkoop aan huis maar voor meer informatie en verkoop kan men zijn link-pagina raadplegen voor verkoopadressen en kwekers.

Aanmelden
& kosten

Aanmelden voor deze excursie kan tot uiterlijk  20 mei 2018 bij Rinus Manders, tel. +31 (0)412-401567 of via rinus.manders@hetnet.nl 

De kosten voor deze excursie bedragen € 18,- per persoon, dit is inclusief de tuinentree en de  lunch in Restaurant Nimweger Tor.

Parkeren

Vertrekpunt voor de excursie in de Forstgarten is de Wasserburgallee in Kleve, hier  is een parkeerplaats waar we samenkomen voor de rondwandeling door het park.

In Kranenburg is niet veel ruimte om te parkeren langs de Klever Strasse bij de tuin van Dr. Hübbers, men kan hier een parkeerplaats zoeken in de tegenoverliggende straat genaamd “Im Mühlenfeld”.

Lunch

Lunch in Restaurant Nimweger Tor 

Nimweger Strasse 4, 47559 Kranenburg

http://nimweger-tor.de

 Nederlandse Rhododendron vereniging

Dutch chapter of the ARS