• Petra

Berg op en berg af..

De twee tuinen gisteren waren volgens mij de twee steilsten die we deze week hebben meegemaakt.

Wakehurst ziet er op de kaart uit als een soort 'hoef'; bovenaan een plateau met grote perken en het landhuis en een meertje wat de hoef min of meer afsluit. Zodra je het plateau af bent, loop je steil naar beneden een enorm bebost park in, en dat rond loopt. Het park doet niet onder voor de wandelroutes die ik ooit maakte in Amerika in de Apalachen. Het is werkelijk bijna bergachtig! En in het midden van de hoef staat op de kaart niets. Ik zal proberen om te achterhalen of dit komt omdat dit niet aan Wakehurst toebehoort, of dat er iets anders zit. Verder was het ook de enige dag van deze reis dat er genoeg regen viel, dat ik mijn camera van een beschermhoes moest voorzien om te voorkomen dat hij nat werd.


Linda houdt het karretje wel even tegen!

Het park bezit in ieder geval een aantal zeldzame rhodo's als ik de experts in onze groep moet geloven waaronder onderstaande plant die ik werkelijk prachtig vond: de Rhododendron cerasinum. Leon moest me die vertellen en ik kreeg meteen de melding dat hij niet winterhard is. Ik snap het niet helemaal want daar stond hij gewoon in het bos. Nou is het aan Leon's kant van ons land kouder dan aan de mijne en hij zou -15 moeten kunnen hebben. Leuk voor de collectie dus, als je hem uberhaubt kunt kopen.


Van Wakehurst door naar Leonardslee en toen ik Lou vroeg welke tuin hij het mooist vond, zei hij zonder een seconde te aarzelen: "Leonardslee!" En om eerlijk te zijn, ben ik het volmondig met hem eens. Nou ben ik een 'azalea-mens' en daar kun je werkelijk je hart ophalen.

De tuin is zelf nog niet zo lang open, na erg lang dicht te zijn geweest dus het is nog even afwachten hoe de tuin er uit ziet als echt alles af is, maar het belooft een klein wonder te worden. Bovendien heeft Leonardslee mij van 1 ding volledig genezen...de R. luteum. Je dacht het niet voor mogelijk te houden maar als je velden en velden van dat spul ziet, gaat het gauw vervelen. De geur vind ik nog wel erg lekker, hoor! Ik verdwaalde in het Deerpark, en moest dus het andere deel van het park in een wat sneller tempo doorlopen maar ik heb hier de meeste foto's van allemaal gemaakt. Ook hier ligt het park op een hoogte en moet je via kronkelpaadjes naar beneden. Er zijn ook trappen die meteen naar beneden leiden waar 3 vijvers zijn aangelegd die op elkaar uitmonden. Allemaal prachtig gedaan!3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

 Nederlandse Rhododendron vereniging

Dutch chapter of the ARS