Zelf rododendrons kweken

Het is vrij simpel om rhododendrons uit zaad op te kweken en binnen enkele weken zie je soms al de eerste zaadjes uitkomen. Het kweken van zaad is bovendien simpeler dan andere manieren van vermeerderen. Om een cultivar te vermeerderen,  is er natuurlijk geen andere keuze dan om te stekken of te enten, je wilt uiteraard dezelfde plant. Maar voor wilde soorten is uit zaad kweken soms zelfs makkelijker en wil men een nieuwe kruising kweken, is men verplicht te zaaien.

Websites waar men zaad kan kopen

Hieronder vindt u de websites uit Amerika, Engeland en Frankrijk waar zaad te bemachtigen is. Onze vereniging verkoopt helaas geen zaad. Houdt u rekening met het feit dat het, voor deze sites, soms verplicht is om lid te zijn van desbetreffende vereniging. Een kleine uitzondering is de ARS (American Rhododendron Society), die u ook via het A-lidmaatschap van de Nederlandse Rhododendron Vereniging kunt regelen, of zonder lidmaatschap.

ARS- Verenigde Staten

Als je lid ben van de ARS kun je, vanaf half januari, voor een redelijke prijs in het wild verzameld of zorgvuldig door leden in hun tuin gemaakt rhododendronzaad kopen. Ook heel wat interessant hybridenzaad wordt te koop aangeboden. Ook wie geen lid is van de ARS kunnen hier zaad bestellen, echter pas na 1 mei.

RCM - Verenigd Koninkrijk

Om bij deze organisatie zaad te kunnen bestellen, moet je lid zijn van de Rhododendron, Camellia en Magnolia Group. Er is een lidmaatschap voor Europeanen van rond de €30, omgerekend Wat hier te koop wordt aangeboden is in het wild verzameld of door specialisten gekweekt. Ook zaad van andere planten wordt te koop aangeboden. Een interessante mogelijkheid voor verzamelaars van bijzondere soorten.

SBR - Frankrijk

De fransen bieden als eerste in het nieuwe jaar zaad aan via hun vereniging. Vanaf

1 januari kan iedereen een bestelling plaatsen, echter de keuze mogelijkheden zijn beperkt. U kunt zich op de website inschrijven om te kunnen bestellen.

 Nederlandse Rhododendron vereniging

Dutch chapter of the ARS