header geschiedenis.jpg

Geschiedenis

In het voorjaar van 1991 kwamen zo'n 15 Rhododendron liefhebbers in Boskoop in een loods van de kwekerij Le Febre bijeen. In dit "Mekka" van bloemen en planten besloten zij tot oprichting van de Nederlandse Rhododendron Vereniging. Eén van de aanwezige was lid van de American Rhododendron Society, en had het verzoek gekregen om een Nederlandse onderafdeling op te richten. Daaraan werd gevolg gegeven en zodoende zijn wij nog steeds de "Dutch Chapter" van de American Rhododendron Society.

De vereniging groeide voorspoedig tot het huidige aantal van ongeveer 125 leden, waarvan velen uit België komen en zelfs enkelen uit Duitsland. De achtergrond van de leden is erg divers, zoals tuinliefhebbers, kwekers en leden die bezig zijn met het kruisen ervan. Sommige zijn enthousiaste beginners, andere erkende experts van het geslacht Rhododendron.

Wereldwijd zijn er circa 6000 Rhodomaniaken, georganiseerd binnen een gespecialiseerde vereniging.

Chapter van de ARS

De "American Rhododendron Society", de ARS werd in 1945 in Portland aan de westkust opgericht door een aantal enthousiaste liefhebbers van Rhododendrons. Door de jaren heen is de ARS uitgegroeid tot DE wereldwijde vereniging voor iedereen die in dit "Koninklijke plantengeslacht" geïnteresseerd is. Momenteel telt de ARS zo'n 6000 leden wereldwijd, verdeeld over meer dan 60 onderafdelingen, de zo genaamde "Chapters" vooral in de VS, maar ook in Canada, Schotland, Denemarken, Japan, en zelfs India. En dus ook sinds 1991 in Nederland. Vier maal per jaar wordt hun blad de "Journal" uitgegeven, met veel artikelen en foto's. Uiteraard in het Engels. Ieder jaar houden zij hun "Conventions", bijeenkomsten die 5 dagen duren. Daarbij worden lezingen gehouden, planten en boeken verkocht. Er zijn "Flower-shows" met prijzen. Vele parken en kwekerijen worden bezocht - kortom een geweldige happening met honderden deelnemers veel ook van buiten de Verenigde Staten. Men doet aan onderzoek en men kan ook deelnemen aan de "Seed Exchange" om zaden te kopen of aan te bieden. 

 Nederlandse Rhododendron Vereniging
Dutch chapter of the ARS