top of page

Herfstexcursie Vorden

22 oktober 2022

We willen in het najaar 2 landgoederen bezoeken in Vorden, Gelderland. De een is De Wiersse die nog steeds door dezelfde familie bewoond wordt en Wildenborch die in de 18e eeuw bewoond werd door ACW Staring, een bekende dichter. 

's Morgens bezoeken we De Wiersse en lopen we door de tuin daar en 's middags hebben we een rondleiding bij Wildenborch. 's Middags zullen we in de buurt lunchen.

10:00 - 11:45 - Bezoek aan de Wiersse


11:45- 12:00 - Rit van de Wiersse naar Woodbrooke


12:00 - 12:45 - Koffie bij Woodbrooke Landgoedhotel (LUNCH IS NIET INBEGREPEN!)


12:45 - 13:00 - Rit naar Wildenborch


13:00 - 14:45 - Bezoek Wildenborch

Parkeren: Bij de Wiersse kunnen we op het terrein parkeren. De beschrijving is:

Ingang via ‘Zuivelweg’ aan N319 bij km paal 17; aan het einde links dan direct rechts, na 50 meter linksaf door openstaand zwart hek (negeer borden), bij weiland van het landschapspark (tegenover rhododendrons) parkeren in berm weiland.

Bij vertrek doorrijden zonder keren - door weiland, over brug en door boerderij- links af - tot aan

Schoneveldsdijk. Als u links af slaat op de Schoneveldsdijk komt u vanzelf op de N319.

Bij Wildenborch: De auto’s kunnen worden geparkeerd op de – aan het begin van de oprijlaan - aangegeven plek.


Lunch: Lunch is niet ingegrepen. Er zit wel een kop koffie bij de prijs, maar mocht je willen lunchen, is dat op eigen kosten. Het lunchmenu met prijzen vind u onder de knop hierboven.


Aanmelden en kosten:  De kosten bedragen 25 euro en zijn inclusief de rondleidingen op de 2 tuinen en de koffie.

De Wiersse wordt al in 1288 genoemd in een acte over de pacht op het huis die betaald moest worden aan het nabij gelegen klooster. In de 17e eeuw komt het in handen van de burgemeester van Zutphen en vanaf dan volgen een reeks beroemde namen als die van ‘van Limburg Stirum’ en ‘de Stuers’.  In de 17e eeuw wordt ook de eerste formele tuin aangelegd op de 16 hectare grond. Alleen de hoofdpaden rondom het kasteel zijn hier nog van over gebleven want in de eeuwen die volgen worden paden verlegd, een rozentuin aangebouwd, grachten gedempt en weer open gemaakt en worden kronkelpaden aangelegd om alles een romantische uitstraling te geven. Ook nu nog worden de tuinen beheerd door familie van van Limburg Stirum en dat betekent dat al 350 jaar dezelfde familie voor dit landgoed zorgt.


Wildenborch: De eerste melding van Wildenborch is in 1371, als het een burcht is in een moerassig gebied. De burcht met landgoed is dan vermoedelijk zo’n 600 hectare groot. In de 16e eeuw komt het in handen van de familie van Limburg Stirum. In 1780 wordt het uiteindelijk door  A.C.W Staring gekocht. De tuin van Wildenborch houdt tot in de 19e eeuw zijn formele uiterlijk met strakke paden en hagen. De beroemde bewoner en dichter A.C.W Staring woont er tot 1840. Pas met de overname van het huis door Jan Isaac Brants, de kleinzoon van de heer Staring, wordt een begin gemaakt met de verandering naar een landschapstuin en alleen de karpervijver behoudt zijn rechte lijnen. Zowel Brants als Staring hebben hun stempel gedrukt op deze tuin. Zo zijn er vele bijzondere bomen aangeplant waarvan de eerste Amerikaanse eik die op Nederlandse bodem groeide, en een moerascipres. In 1907 overlijdt de heer Brants en wordt het landgoed geveild en opgedeeld in percelen. Uiteindelijk koopt een van de zoons van Brandt het huisperceel terug met wat omringende grond maar van de oorspronkelijke 450 hectare is dan nog maar 50 hectare over. Het bos achter het huis wordt weer hersteld maar in 1924 wordt het landgoed opnieuw geveild.  Pas in 1931 wordt het terug gekocht door een van de nakomelingen van A.C.W Staring. Het landgoed is dan nog maar zo’n 38 hectare groot. Het is deze generatie die stijltuinen achter het huis aanlegt. In de decennia daarna wordt veel onderhoud gepleegd om het huis en de omliggende grond weer te herstellen. En als ik Rinus mag geloven, dan is dat goed gelukt.

bottom of page