top of page

Zomertuinen

augustus 2022

In mijn zoektocht naar geschikte tuinen voor de zomerexcursie, kwam ik een Open Tuinendag in westelijk Brabant tegen. Na een kleine controle bleek dat we deze tuinen in het verleden nooit bezocht hebben, dus het leek mij leuk om eens naar Brabant te rijden en te kijken of er leuke tuinen tussen zaten. In juli 2019 heb ik een vijftal tuinen bezocht en een paar pareltjes van tuinen gevonden. Hieronder de planning voor de zomerexcursie van 2020. Als u op de naam van de tuin klikt die onder de foto's staat, komt u op de websites van desbetreffende tuin.

10:00 – 12:00 Bezoek aan de Tuynkamer met koffie vooraf.


12:00- 12:15 - Rit naar de Dijkgaerd


12:15 - 14:15 - Lunch en rondwandelen in de Dijkgaerd


14:30 - 15:15 - Rit naar Tuin der Verwondering


15:15 – 16:30 Bezoek en koffie in de tuin

Reis in Google

Parkeren: Bij de Tuynkamer is het wat lastig parkeren en ook bij de laatste tuin zal het even zoeken zijn naar een plekje. Bij de Tuynkamer kunt u het beste de Ravensbosweg op rijden en daar langs de weg parkeren. Bij de Dijkgaerd kunt u in de wijk parkeren en bij De Verwondering kunt u het beste aan de overzijde van het adres parkeren, tussen de bomen.


Lunch wordt bij de Dijkgaerd genuttigd en is bij de prijs van de excursie inbegrepen.


Aanmelden & kosten:  Dat kan bij Petra of via de  blauwe knop bovenaan de pagina. De excursie kost € 27,00 per persoon.

De Tuynkamer De Tuynkamer is een middelgrote tuin die, zoals de naam al vermoed, in verschillende tuinkamers is opgedeeld. De tuin is zo'n 2700 m2, en de verschillende kamers zijn werkelijk prachtig opgezet. Er is een rechte vijver met kikkerbeeldjes en een spiegel, er is een prieel met rozen en er zijn borderkamers met slingerpaden. Het doet erg cottage-achtig aan en het is overduidelijk dat de eigenaars er hun hart en ziel in gestoken hebben.

De Dijkgaerd is een pareltje. Deze mensen hebben de volledige tuin zelf ontworpen en beplant en ze hebben het voortreffelijk gedaan. Er zijn een paar tuinkamers rond het huis maar er is een strakke vijver, een paar enorme grasvelden met borders, een groentetuin. De tuin is 3000 m2, en de eigenaars zijn in 1997 begonnen met stukje bij beetje te beplanten. Ondertussen is de tuin in zijn huidige staat een bezoek zeker waard.

Tuinen de Verwondering is de meest bijzondere tuin in de deze excursie. De een tuin van 2 ha groot en wordt omgeven met weilanden en akkerbouw. Er zijn lanen met platanen en eiken, een pad met witte berken omgeven door hortensia's en er zijn twee zichtassen: een verticale smalle vijver met aan weerszijden gemengde bloemenborders. De Vlaamse schuur en de stallen geven de tweede zichtlijn aan. Een derde deel van 2000 m2 is een verzonken tuin met borders en veel grassen. En wat ik zo mooi vind in een tuin is het hoogteverschil wat hier gecreëerd is; in dit geval een verschil in diepte, geen hoogte. Het is een prachtige en creatieve tuin!

bottom of page